arrow_drop_up arrow_drop_down

Wapserveen is een klein dorpje in Zuid West Drenthe, gemeente Westerveld. Het ligt ten Noorden van de Havelterberg en ten zuiden van de Wapserveensche Aa.

Inhoud

1 Historie
2 Sociaal leven
3 Bedrijvigheid
4 Geografie
5 Namen en gehuchten
6 Rust en ruimte, Actie en bedrijvigheid

Vakantie en familiehuis Westeinde Wapserveen

Historie

Wapserveen is een veenkolonie, ontstaan rond 1380 in de middeleeuwen langs de Wapserauwen net ten noorden van de brug over de Aa. Op enkele zijstraten met nieuwbouw na is het één lang (7,2 kilometer van oost naar west) lintdorp met aan de zuidelijke zijde nog veel oorspronkelijke hallenhuisboerderijen.

Oorspronkelijk was het een laagveengebied, in de middeleeuwen trokken Friezen en avontuurlijkere Drenten van het plateau het laagveen in en ontgonnen deze in lange percelen met aan weerszijden bomensingels, zo ontstond het slagenlandschap met lange weilanden omgeven door eiken, elzen, en lange stegen (zandweg). Dit is sinds de vrijwillige ruilverkaveling ca. 1976-1982 grotendeels verdwenen. ’s Winters overstroomde de Aa, toen het gebied rond de Olde Diek omstreeks 1700 te nat werd bouwde men de nieuwe boerderijen iets zuidelijker langs de huidige weg, Westeinde-Middenboer-Oosteinde. De weg werd gemarkeerd door eiken, net als het erf, de erfbosjes met eiken waren voor de scheepsbouw in het westen en brandhout, ten zuiden (boven) ging de ontginning verder op de heide en hield men er schapen, de vennen zijn ontstaan door het turf steken. Rond 1950 werd de ontginning verboden en later onteigend voor militair oefenterrein.

Wapserveen werd in 1395 een zelfstandige parochie. In de eeuwen daarna is de kerk drie keer verplaatst. De eerste was een houten kerk deze stond net ten noorden van de Aa tussen de Wapserauwen en de boerderij ‘de Vijzel’, de tweede bij de oude dijk ten noorden van de huidige Nederlands-hervormde kerk, deze stamt uit 1803 en staat aan de noordkant van het Oosteinde. Hiernaast staat de enige nog authentieke losstaande klokkenstoel in Drenthe, uit de 16e eeuw. De klok zelf is van na de Tweede Wereldoorlog omdat de oude koperen klok door de Duitse bezetter is geconfisqueerd.

Sociaal leven

Op een dorpshuis met inpandige openbare basisschool en een restaurant na heeft Wapserveen geen eigen voorzieningen meer en zijn de inwoners vaak aangewezen op de omliggende dorpen Havelte, Diever, Vledder, Uffelte of de steden Steenwijk en Meppel. Wel zijn er twee maneges, campings, gastenverblijven en pensions. Ook heeft het dorp een aantal sportclubs, waaronder voetbalclub Wapserveen, handbalvereniging, een korfbalvereniging, gymvereniging een jagersvereniging en een veefokkerijvereniging. Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1998 was het dorp onderdeel van de gemeente Havelte, nu Westerveld.

Bedrijvigheid

De samenstelling en beroepen van de inwoners is de vorige eeuw erg veranderd. Tot na de oorlog was het een dorp met vele boerenbedrijven (±200, nu nog ±15) waarvan menig ook een tweede ambacht. De boerderijen en erf leenden zich immers ook prima voor menig bedrijfssoort of hobby. Zo worden er ook veel paarden gehouden. Zo zijn er ook nog circa 100 kleine tot middelgrote bedrijven gevestigd, zoals bouw-/klussenbedrijven, rietdekkersbedrijf, stenenhandel, elektriciens, schildersbedrijf, loonbedrijven, grondverzetbedrijven, administratiekantoor, kapsalons, adviesbureaus, restaurant, circa 15 landbouwbedrijven en diverse andere middenstanders.

Geografie

De omgeving van Wapserveen kenmerkt zich door landbouwgebied (veenontginningen), waar de strookverkaveling nog goed zichtbaar is. Ten zuiden van het dorpsgebied begint de heide van het Holtingerveld. Ten noorden van het dorp ligt tussen de landerijen de rivier de Wapserveensche Aa, met daarbij diverse natuurgebiedjes en vogelbroedgebieden.

Namen en gehuchten

Meeuwenkolonie in het Uffelterveen bij Wapserveen
Omdat Wapserveen een groot en weids gestrekt gebied is kennen vele plekken en buurtjes eigen namen, zoals Westeinde, Oosteinde, Middenboer / Midden, Bovenboer, Olde Diek, Horrelveen, Mastenbroek, Lege Doakens, Schipsloot, de Nijstad, Oldwolde, Schipsloot, Karkebuurte, Polder Ten Cate, Brandeveen, Boois Veentien, Meeuwenkolonie, het Moer, Oosterzand, Westerzand, De Olde Diek, Veneboers Bossie, Boven (het hoge land ten Zuiden van het Midden/Oosteinde/Westeinde) en Buten (het lagere land ten noorden richting de Aa).

Rust en ruimte, Actie en bedrijvigheid

Dat de omgeving vaak rustig is, bewijst de aanwezigheid van een internationaal zencentrum ten noorden van het dorp, en een leefgemeenschap ten zuiden ervan.

Even ten zuidwesten van het dorp bevindt zich de ‘Johannes Post Kazerne’ van de 43e Gemechaniseerde Brigade met daarbij een groot oefenterrein, er wordt een enkele keer ook in het dorp en langs de Aa geoefend soms ook in combinatie met andere defensie-onderdelen zoals de Luchtmobiele Brigade, die dan met helikopters boven Wapserveen oefent. Overdag is er meestal ook veel bedrijvigheid van onder andere boeren die op het land werken.

Ook kom je op de grote ‘stille’ heide regelmatig offroaders tegen, het terrein heeft prachtig zand, vele heuvels en her en der een modderpoel. Het is daarom uitermate geschikt voor verschillende sporten zoals crosscountry-hardlopen, mountainbiken, paardrijden, enduromotorsport en terreinauto’s. Het is echter niet op alle paden en gebieden toegestaan.

Vier je vakantie bij Vakantiehuis Westeinde

Wil je van je vakantie genieten op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel en genieten van de Nationale Parken in de omgeving. Neem dan eens een kijkje in ons vakantiehuis of groepsaccommodatie

Reactie plaatsen